Poruka Hrvatskog generalskog zbora za predsjedničke izbore

Dana 11. siječnja 2015. u Republici Hrvatskoj održavaju se izbori za predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Hrvatski generalski zbor je Udruga ratnih generala Domovinskog rata koja želi sa svim braniteljima i sudionicima Domovinskog rata (vojnicima, dočasnicima i časnicima), njihovim obiteljima, ali i sa svim hrvatskim građanima i domoljubima, podijeliti svoja promišljanja, te vas pozvati da, date savjesno i odgovorno svoj glas za daljnji razvoj demokracije u hrvatskom društvu.

 

Prateći programe i nastupe kandidata, dosadašnju kampanju, rezultate prvog izbornog kruga Hrvatski generalski zbor donio je odluku da svojom porukom pripomogne donošenju što odgovornije i razborite  odluke u drugom izbornom krugu.

Uspoređujući programe i nastupe kandidata u drugom izbornom krugu, vidljivo je da se program gospođe Kolinde Grabar Kitarović temelji na viziji aktivne i odgovorne uloge predsjednika države, koji će učiniti sve kako bi Hrvatska postala uspješna članica EU i NATO-a. Kandidat gospodin Ivo Josipović svoj program temelji na promjeni Ustava Republike Hrvatske, za čiju promjenu je potrebna parlamentarna većina. 

Kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ne zaoštrava retoriku, inzistira na zajedništvu hrvatskog naroda, pomirbi, upravo kao što je činio i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Na temelju tog zajedništva i pomirbe Hrvatska je izborila međunarodno priznanje i pobjedu u Domovinskom ratu. 

Hrvatska je danas politički i ideološki podijeljena zemlja, te upravo takvom politikom zajedništva može donijeti svoju dugoročnu strategiju razvoja, te se usuglasiti oko svojih dugoročnih ciljeva na području gospodarstva, nacionalne sigurnosti, znanosti, industrije, poljoprivrede, međunarodne politike, itd.

U proteklom petogodišnjem mandatu sadašnjeg Predsjednika republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatska, gospodina Ive Josipovića, ova sposobnost je u znatnoj mjeri narušena, što je vidljivo iz slijedećih činjenica:

1. Sustavno smanjivanje brojčane veličine djelatnog sastava OS RH

2. Usmjerenost na trošenje financijskih sredstava namijenjenih za obranu isključivo za potrebe sudjelovanja OS RH u međunarodnim vojnim operacijama

3. Zanemarivanje donošenja ključnih dokumenata nužnih za jasno definiranje strukture obrambenog sustava ( Strategija nacionalne sigurnosti RH)

4. Ukidanje već postojećih i razvijenih sposobnosti Oružanih snaga 

5. Znatno narušavanje sposobnosti zaštite zračnog prostora RH što izravno dovodi do gubitka dijela suvereniteta RH, jasno precizirane u Ustavu Republike Hrvatske

Iz programa predsjedničke kandidatkinje, gospođe Kolinde Grabar Kitarović jasno je vidljivo da je prepoznala značaj segmenta obrane kao vitalnog dijela opstojnosti i suverenosti Republike Hrvatske, te jasno odredila da svaka zemlja mora biti u stanju samostalno braniti i zaštititi svoj suverenitet. Pripadnost NATO savezu je samo dodatni jamac sigurnosti ali nikako uvjerenje da zbog pripadnosti tome savezu možemo zanemariti izgradnju vlastitoga obrambenog sustava, što se uporno pokušava prezentirati hrvatskom narodu.

Gospođa Kolinda Grabar Kitarović se zalaže za iznošenje cjelovite istine o Domovinskom ratu, te gaji u svojim nastupima poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, poštuje i voli simbole i znakovlje hrvatskog nacionalnog identiteta.

Stoga, Hrvatski generalski zbor poziva sve građane Republike Hrvatske da u nedjelju 11. siječnja izađu na izbore i daju svoj glas gospođi Kolindi Grabar Kitarović, glas za bolju, samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Upravni odbor HRVATSKOG GENERALSKOG ZBORA

 

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.