15. godišnjica smrti stožernog generala Janka Bobetka

29. travnja  2018. godine  je na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku obilježena 15. godišnjica smrti stožernog generala Janka Bobetka. Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno glavnim tajnikom HGZ-a Marinkom Krešićem je položilo vijenac i zapalilo svijeće.  U selu Crnac izaslanstvo je sudjelovalo na svetoj misi zadušnici u kapelici Svetog Mihovila.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća te odavanja počasti stožernom generalu Bobetku umirovljeni general bojnik Marinko Krešić se prisjetio Bobetkove značajne uloge u Domovinskom ratu. „Prvi načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko je došao u ključnim trenucima Hrvatske vojske. To je bilo vrijeme kada je Hrvatska tražila mir i primirje jer nije bila spremna za oslobađanje domovine. Upravo pod njegovim vodstvom i prvog hrvatskog predsjednika i ratnog ministra, Janko Bobetko je igrao ključnu ulogu pogotovo na južnom bojištu gdje smo oslobodili velike prostore i dali nadu Hrvatskoj vojsci za budućnost. I dalje je ostao ustrajan, voljela ga je vojska, čovjek koji je iznikao iz naroda i koji je s vojskom provodio dosta vremena te zbog toga je bio jako popularan među vojskom. Janko Bobetko je napravio i strategiju obrane, a i zapravo oslobađanje domovine, operacije Bljesak i Oluju, i svakako mu pripada posebno mjesto, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška, najzaslužniji čovjek za obranu hrvatskih prostora i oslobođenje“, rekao je Krešić.

Odavanju počasti povodom 15. godišnjice smrti stožernog generala Janka Bobetka, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, nazočilo je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Mirko Šundov,  izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak te mnogi drugi uzvanici.

 

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.