Predavanje Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je u utorak 17. travnja 2018. godine u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora predavanje pod nazivom “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu”. Pred osamdesetak nazočnih slušatelja Dragan Čović je iznio svoja stajališta o aktualnom trenutku u BiH s posebnim naglaskom na opće stanje i status hrvatskog naroda, a u svjetlu ovogodišnjih općih izbora u susjednoj državi. Predavanju su uz brojne članove Hrvatskog generalskog zbora nazočili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, Vesna Škare-Ožbolt, Darinko Bago, Bosiljko Mišetić i drugi.

Nakon predavanja i sadržajne rasprave predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac zahvalio je Draganu Čoviću te javnosti priopćio stajališta Zbora koja prenosimo u nastavku.

„Hrvatski generalski zbor drži da Hrvati BiH imaju pravo tražiti da budu konstitutivni i jednakopravni narod u BiH kao što su to trenutno Srbi i Bošnjaci.

Hrvatski generalski zbor  drži da je izmjena Izbornog zakona BiH  za Hrvate u BiH, kao  najmalobrojniji narod u BiH, iznimno važna.

Izmjena Izbornog zakona BiH nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije, niti političke stranke - ovo je pitanje hrvatskog naroda i njegove opstojnosti u BiH.

Hrvatski generalski zbor  je stajališta da  Odluku Ustavnog suda BiH, koja jasno potvrđuje kako legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode na svim administrativno-političkim razinama vlasti, pa tako i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH,  treba bez odlaganja provesti te poziva sve odgovorne čimbenike, da uz pomoć međunarodne zajednice, to i učine.   

Za predstojeće opće izbore u BiH, planirane za listopad 2018. godine, Hrvatski generalski zbor će prema svim strankama s hrvatskim predznakom imati neutralan stav i podržavat će samo zajedništvo Hrvata kroz zajedničke liste na svim razinama, osim u kantonima gdje su Hrvati u većini,  jer će  time pomoći boljem položaju Hrvata u BiH. 

Hrvatski generalski zbor  poziva  sve Hrvate podrijetlom iz BiH u RH i inozemstvu,  državljane BiH, s pravom glasa da izađu na  opće izbore u BiH.“

teks/foto: HGZ - KKas/SMih