Posjet HGZ-a Ministarstvu obrane RH

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima susreli su se u petak, 16. ožujka 2018. godine u Ministarstvu obrane s izaslanstvom od tridesetak članova Hrvatskog generalskog zbora predvođenim predsjednikom, umirovljenim generalom zbora Pavlom Miljavcem, potpredsjednikom umirovljenim generalom zbora Josipom Lucićem i glavnim tajnikom umirovljenim general-bojnikom Marinkom Krešićem.

Nakon što je minutom šutnje dana počast nedavno preminulom bivšem načelniku Glavnog stožera stožernom generalu Petru Stipetiću, general-pukovnik Drago Matanović predstavio je rezultate Oružanih snaga u 2017. godini te  planove i aktivnosti za 2018. godinu. 

Ministar Damir Krstičević predstavio je nazočnima ključna postignuća  Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u 2017. godini te prioritete  Ministarstva obrane i Hrvatske vojske za 2018. godinu. Kao neka od najvažnijih postignuća u 2017. godini ministar je istaknuo daljnje povećanje obrambenog proračuna čiji je uzastopni pad zaustavljen nakon šest godina zahvaljujući razumijevanju Vlade za potrebe obrane, završetak prve faze rada na temeljnim strateškim dokumentima, uvođenje novog operativnog rasporeda, uspješno obilježavanje 2017. godine kao "Godine vojnika, dočasnika i časnika", daljnju učinkovitu suradnju s hrvatskom obrambenom industrijom, daljnji razvoj obrambenih sposobnosti, proširenje međunarodnih aktivnosti te povratak vrijednostima Domovinskog rata. Kao jednu od vrlo značajnih aktivnosti posebno je istaknuo veliku pomoć civilnim institucijama i građanima u situacijama velike potrebe. Nazočnima je predstavio projekt novog operativnog rasporeda postrojbi Hrvatske vojske, važnost povratka Oružanih snaga u Sinj, otvorenje vojarne i ponovni dolazak Hrvatske vojske u Vukovar te planove za dolazak postrojbi i vojnika u Varaždin i Ploče. 

"Proteklu godinu posvetili smo čovjeku, vojnicima, dočasnicima i časnicima jer bez zadovoljnih vojnika nema ni pobjedničke Hrvatske vojske. Tako je bilo i za vrijeme Domovinskog rata, tako je i danas: čovjek je ključ pobjede i zato mora biti u našem fokusu", rekao je ministar Krstičević dodavši kako će izmjene i dopune Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama, nakon što budu prihvaćene, dovesti do povećanja funkcionalnosti i spremnosti Hrvatske vojske te podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika te službenika i namještenika.

"Vraćamo u uporabu i naziv Hrvatska vojska jer je upravo ovakav naziv dio našeg identiteta s kojim se moram ponositi. Domovinski rat naša je temeljna vrijednost", kazao je između ostalog potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. 

Susretu se pridružio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, a istome su nazočovali i državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, pomoćnik ministra Zoran Piličić, savjetnik ministra Božo Kožul, generali Ivan Zelić i Senad Fejzić te drugi djelatnici Ministarstva obrane.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac zahvalio je ministru Krstičeviću na organizaciji susreta te istaknuo kako i u budućnosti očekuje ovako kvalitetnu suradnju. "Hrvatski generalski zbor ima kapacitete, imamo iskustvo koje nosimo iz Domovinskog rata i na sve to možete računati kako bi naš obrambeni sustav bio što bolji i kvalitetniji. Podržavamo vizije i ciljeve koje ste postavili i u tom području također nudimo svoju potporu i znanje kojim raspolažemo", poručio je umirovljeni general zbora Pavao Miljavac.

Na kraju susreta ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo što je imao prilike predstaviti rezultate i planove i Ministarstva obrane i Oružanih snaga ljudima koji su u svoje vrijeme temeljem svojih visokih dužnosti dali veliki doprinos obrambenom sustavu naglasivši kako je obrambeni sustav i sustav domovinske sigurnosti otvoren za još bolju i plodonosniju suradnju, a sa ciljem korištenja bogatog znanja i iskustva članova Hrvatskog generalskog zbora u namjeri postizanja daljnjeg razvitka i unapređenja obrambenog i sigurnosnog sustava u cijelosti.

U sklopu susreta, u pratnji ministra i čelnika Glavnog stožera, članovi Hrvatskog generalskog zbora su u vojarni "Croatia" obišli novi restoran koji je obnovljen projektom rekonstrukcije i koji će značajno pridonijeti podizanju standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga RH.

Također su obišli novo izgrađen kompleks dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu te su se imali prilike upoznati s operativnim postupcima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u Republici Hrvatskoj, u sustavu NATINAMDS.

(prema vijesti sa stranica MORH-a priredio K.Kašpar)

 foto: MORH