Posjet Predsjednice RH Hrvatskom generalskom zboru

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu 7. ožujka 2018. održala je u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora predavanje o obrambenim i vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske. Predavanje i rasprava kroz pitanja i odgovore koja je uslijedila i u kojoj je sudjelovalo desetak članova Hrvatskog generalskog zbora trajali su preko dva i pol sata i vrijedan su doprinos daljnjem radu Udruge. 

Nazočni slušatelji imali su prilike čuti informacije i mišljenja Predsjednice Republike o svim aktualnim zbivanjima u Republici Hrvatski i o situaciji u užem i širem okruženju. Govorilo se između ostalog o ugrozama kojima je Hrvatska izložena,  o ugrozama Europske unije, o strategiji nacionalne sigurnosti, o sustavu domovinske sigurnosti, o aktivnostima NATO Saveza u kontekstu odnosa s Ruskom federacijom, o odnosima sa susjedima i njihovim nastojanjima da uđu u Europsku uniju, o odnosima tri konstitutivna naroda u BiH i odnosu Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH, o određenoj zapostavljenosti odnosa s našim iseljeništvom te o drugim temama.

Po riječima Predsjednice Republike bilo je riječi o situaciji u Hrvatskoj, sigurnosnim ugrozama u Europskoj uniji i globalno te o tome kako odgovoriti na te izazove i kako se nositi s njima u Europskoj uniji i NATO-u. Istaknula je i potrebu promjena nas samih u asocijacijama kojima smo članovi te da u svemu trebamo više voditi, a manje slijediti. Izrazila je zadovoljstvo susretom  naglasivši da je to bila osim samog predavanja također i iskrena i otvorena rasprava, iz koje su za nju bili vrlo korisni i važni komentari članova Hrvatskog generalskog zbora koje je imala prilike čuti. 

Predsjednica je posebno naglasila kako najvećom ugrozom u Hrvatskoj smatra depopulaciju te da "moramo raditi na tome kako stvoriti klimu da mladi ostaju i da se vraćaju u Hrvatsku". Založila se i za stvaranje optimističnije društvene klime. Predsjednica je također kazala kako se razgovaralo i o ulozi Hrvatskog generalskog zbora u sustavu domovinske sigurnosti i u oblikovanju određenih trendova u društvu.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general zbora Pavao Miljavac kazao je nakon susreta da su generali zadovoljni predavanjem, a da su nakon istoga imali prilike postaviti puno pitanja te da su bili zadovoljni odgovorima. 

Po završetku susreta s Predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednik Pavao Miljavac uručio je Predsjednici Republike Plaketu HGZ-a kao najviše priznanje Hrvatskog generalskog zbora te člansku značku Hrvatskog generalskog zbora koja joj pripada kao počasnoj članici.

Na predavanju su osim brojnih članova Hrvatskog generalskog zbora bili nazočni savjetnici Predsjednice Republike Vlado Galić i Ante Deur, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, zamjenik ravnatelja Policije Željko Prša te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo. 

kkas

foto: HGZ / Ivica Bitunjac