NACIONALNI PROGRAM EDUKACIJE O DOMOVINSKOM RATU

U utorak, 21. veljače u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora na zagrebačkom Gornjem gradu ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković u pratnji suradnika sastali se s predstavnicima Hrvatskoga generalskog zbora.

Predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Pavao Miljavac predstavio je ministru Barišiću aktivnosti i projekte Hrvatskoga generalskog zbora. Tema sastanka bio je Nacionalni program edukacije o Domovinskome ratu. Sastanku su nazočili dopredsjenik Josip Čuletić, glavni tajnik Marinko Krešić, članovi upravnog i nadzornog odbora te ostali članovi HGZ-a. Hrvatski generalski zbor održava predavanja za profesore i nastavnike povijesti o temama iz Domovinskoga rata. Sugovornici su obrazložili da postoji veliko zanimanje za organizirana predavanja. Ovim predavanjima direktni korisnici ovog Projekta dobivaju kompleksan uvid, sa strategijske razine, u najznačajnije aspekte stvaranja i razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske te u različite aspekte vojnih aktivnosti i operacija tijekom Domovinskog rata. Do sada su obrađene četiri tematske cjeline i održano je 15 predavanja. Ova predavanja održavaju se u multimedijskoj dvorani Hrvatskog generalskog zbora.  Predavanja je do sada pratilo i poslušalo oko 300 predmetnih profesora i nastavnika povijesti, koji su u završnom dijelu postavljali pitanja i iznosili svoje komentare na obrađene tematske cjeline.  

Organizacijsku, metodološku i evaluacijsku pomoć u realizaciji ovog projekta Hrvatski generalski zbor dobio je od Agencije za odgoj i obrazovanje. S obzirom na stručnost i visoku razinu kvalitete predavanja Agencija boduje i priznaje predmetnim profesorima povijesti ova predavanja u stručno usavršavanje. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i aktivnim doprinosom Hrvatskoga generalskog zbora te je naglasila kako je vrijednost ovog projekta u autentičnosti prenošenja iskustava o Domovinskome ratu i tijeku stvaranja samostalne i suverene Hrvatske. 

Potrebna financijska sredstva osigurana su na Javnom natječaju „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“  raspisanom od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministar Barišić zaključno je izrazio spremnost Ministarstva znanosti i obrazovanja u potpori projektima koje provodi Hrvatski generalski zbor. Ministar je zahvalio hrvatskim generalima na pozivu na sastanak te pohvalio doprinos koji Hrvatski generalski zbor daje sektoru znanosti i obrazovanja.

 

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.