SASTANAK HRVATSKOG GENERALSKOG ZBORA SA RATNIM ZAPOVJEDNICIMA HVO-a

Dana 08. studenog 2016. god. od 12,00 do 18,00 sati održana je izvanredna sjednica HGZ-a sa najvišim ratnim zapovjednicima HVO-a svih zbornih područja u Bosni i Hercegovini na kojoj su svi zapovjednici referirali o položaju hrvatskog naroda u BiH i o položaju branitelja HVO-a i konstatirali da se hrvatski narod u BiH nalazi u teškom, gotovo katastrofalnom stanju. Od najstarijeg naroda u BiH te suverenog i konstutivnog naroda, pokušavaju ga svesti na nacionalnu manjinu i tako eliminirati kao politički narod u BiH.

Na kraju sastanka usvojeni su slijedeći zaključci:

1.   Predlažemo Vladi RH pronaći način financiranja obrane i pomoći obiteljima progonjenih pripadnika HVO-a.

2.   Predlažemo Vladi RH prikupljanje svih vjerodostojnih podataka o broju prijavljenih, optuženih i procesuiranih Hrvata za ratne zločine od strane Tužiteljstva BiH.

3.   Predlažemo Vladi RH istragu o nezakonitom korištenju i manipuliranju dokumentima.

4.   Predlažemo Vladi RH na temelju Ustava RH i Daytonskog sporazuma poduzimanje svih koraka za zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH kao ravnopravnog i suverenog naroda.

5.   HGZ podržava Vladu RH, budući da je RH članica EU i NATO, internacionalirizanje problema pravnog i političkog djelovanja u cilju sprječavanja nestanka hrvatskog naroda u BiH.

6.   Predlažemo  Saboru RH tematsku sjednicu o položaju hrvatskog naroda u BiH.

7.   HGZ će formirati tim za analiziranje  stanja u BiH u cilju pomoći  Vladi RH i pružanju stručne pomoći u sadašnjim i budućim procesima protiv branitelja HVO-a.

8.   HGZ će svaki mjesec sazvati konferenciju za tisak i medije, te informirati javnost o procesima i aktualnoj situaciji hrvatskog naroda u BiH.

 

                     P R E D S J E D N I K

           general  zbora  Pavao Miljavac

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.