Svečano otvorenje službenih prostora

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorili su novi prostor Hrvatskog generalskog zbora u Habdelićevoj 2, u nazočnosti predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, predsjednika Sabora Republike Hrvatske Željka Reinera, brojnih ministara i drugih visokih uzvanika.

Obred blagoslova službenih prostorija predvodio je vojni biskup msgr. Jure Bogdan. U obrednoj molitvi su sudjelovali i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D´Errico i biskup sisački msgr. Vlado Košić.

Grad Zagreb i Hrvatski generalski zbor sklopili su 2. ožujka 2016. Ugovor o korištenju poslovnog prostora na Gornjem gradu. Ugovor je sklopljen temeljem provedenog Javnog natječaja za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama za potrebe znanstvenog i stručnog istraživanja Domovinskog rata, obilježavanja značajnih događanja iz razdoblja Domovinskog rata te zaštite ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora u svom uvodnom pozdravnom govoru informirao je nazočni državni vrh, visoke goste i sve prisutne o djelatnosti i ciljevima HGZ-a. Pavao Miljavac istaknuo je da njegovi članovi imaju intelektualnu i iskustvenu moć, ali ih najviše ih bole "optužnice iz BiH i Srbije te tužba koju su u Chicagu podignule srpske organizacije u SAD-u protiv američke tvrtke Military Professional Resources Inc. (MPRI) da je, kako je rekao, ta tvrtka bila u Hrvatskoj i pripremila i vodila operacije, a što je nije istina. U svom govoru upozorio je ..."Mislim da ćemo tu morati zapeti da nas ne bi zadesilo nešto što je neistina i da za to onda moramo plaćati veliki novac".

Od visokih uzvanika prvi se okupljenima obratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zahvalio braniteljima i generalima."Mi smo jedina zemlja u svijetu koja je pobijedila u Domovinskom ratu, a koja nema niti jednog heroja. Ne znam jeste li to znali, a to nije dobro. No, treba biti mudar kao zmija i pitom kao golub, i čekati vrijeme, a vrijeme će doći da i to možemo odraditi", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju službenih prostorija hrvatskog generalskog zbora. Umjesto da se "braniteljima klanjamo do poda", oni su, mišljenja je Bandić, predemt političkih obračuna u Hrvatskoj. Naveo je da su se generali smjenjivali, "jer su se borili za nacionalne interese". "Vi ste naučili na poniženja i omalovažavanja, i zato vam od srca hvala", zaključio je Bandić.

Premijer Tihomir Orešković rekao je da mu je čast biti s članovima Zbora te također naglasio njihovo časno obavljanje dužnosti u Domovinskom ratu i kasnije. Rekao je u svom govoru i ... "Pored bogatog iskustva i znanja, iskazali ste i spremnost na suradnju kod brojnih aktualnih pitanja od nacionalnog interesa, ali ste znali i dati konstruktivnu kritiku koja je uvijek dobrodošla".

"Zbog svega što ste ste do sada učinili za Hrvatsku, nećemo i ne smijemo dopustit da budete izloženi progonu naših dojučerašnjih agresora i okupatora, a to nam je negdje na pomolu. O tome se šuška, nešto se i ostvaruje. No ja vas uvjeravam, to nitko od nas neće dozvoliti. Hrvatska će bit uz vas, braniti vas i štititi kao što ste i vi branili i štitili Hrvatsku u Domovinskom ratu, nerijetko izlažući vlastite živote neposrednoj ratnoj pogibelji", naglasio je predsjednik Sabora Željko Reiner.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prilikom otvorenju službenih prostorija Hrvatskog generalskog zbora u svom se je obraćanju zahvalila generalima i svim hrvatskim braniteljima na žrtvi i svemu što su učinili u Domovinskome ratu. Naglasila je kako je u njemu izvojevana pobjeda i neovisnost Republike Hrvatske, ali kako su "druge bitke i dalje pred nama". 

"Pri tome ne mislim samo na sigurnosne ugroze, koje vidimo da izrastaju diljem europskog kontinenta, uz naše istočne i južne rubove; pri tome ne mislim samo na migrantsku krizu, koja sa sobom nosi svoje opasnosti i potrebu izgrađivanja sustava domovinske sigurnosti, već i na zaštitu vašeg dostojanstva, vaše slobode, zaštitu istine, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini. Ta bitka protiv nepravedno podizanih optužnica za takozvane zločinačke, političke, udružene pokrete i slično. Znamo tko smo, znamo što smo. I ja vam u svoje osobno ime i u ime hrvatske države doista jamčim da ćemo biti uz vas, i da ću se u svakome trenutku boriti da se rat između država ne nastavlja verbalnim putem, jer to nije način rješavanja problema", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

''Ovo je poseban trenutak. Zahvaljujem gradonačelniku na inicijativi da vam dodijeli ovaj prostor. Htjela bih s ponosom zahvaliti svima vama što ste učinili za obranu u Domovinskom ratu i onome što činite danas i na potpori koju pružate našoj domovini. Ponosna sam na naše oružane snage. Izrasle su u ratu u najtežim vremenima'', naglasila je Predsjednica te zajamčila kako će biti riješena "pitanja optužnica i mnogih drugih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i susjednih država".  "Ali u svemu tome ćemo braniti čast i dostojanstvo Domovinskog rata, od Chicaga i Washingtona, preko Zagreba, Sarajeva do Beograda i drugdje. To je naša dužnost i moralna obveza", poručila je Predsjednica.

Kazala je kako od članova Hrvatskog generalskog zbora i dalje očekuje da daju svoj doprinos u razvoj hrvatske države jer su pokazali da brane, moralne, etičke, narodonosne i moralne vrijednosti. "Vjerujem da ćete to nastaviti činiti i da ćemo to sve zajedno prenositi i na vaše nasljednike u hrvatskim Oružanim snagama. Rat je iza nas, a u njemu smo pobijedili. Druge bitke su pred nama. Ne mislim samo na migrantsku krizu koja nosi opasnosti i potrebu izrade sustava domovinske sigurnosti nego i zaštita istine. Zatim, ta bitka protiv nepravednih optužnica. Znamo tko smo i što smo, a ja vam jamčim da ćemo biti uz vas. Rat između država ne treba nastavljati verbalnim putem. Jamčim da ćemo riješiti kako pitanje optužnica tako i druga pitanja koja opterećuju odnose sa susjednim državama. To je naša dužnost i obveza'', rekla je Grabar Kitarović.

''Moramo nastaviti poticati ne samo razvoj OSRH-a nego i taj ponos koji znači biti branitelj. Nadam se da će nas pozdrav ''Croatia patria semper fidelis', i dalje okupljati'', zaključila je Predsjednica RH

Hrvatski generalski zbor na kraju svečanosti uručio je Predsjednici Republike Hrvatske, kao Vrhovnoj zapovjednici OS RH počasnu člansku iskaznicu s rednim br. 001 te prigodne poklone. Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću uručen je komplet monografija svih ratnih gardijskih brigada, a dodijeljena je i zahvalnica gospodinu Davoru Vrbaneku za pomoć u radu Hrvatskog generalskog zbora.

 izvor: „Ured Predsjednice RH, Filip Glas“

 

 

 

 

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.