Obilježavanje 150. godina viške bitke

Svečanost obilježavanja 150. obljetnice Viškog boja održana je u srijedu,  20. srpnja 2016. u Gradu Visu i u viškom akvatoriju. Obilježavanju je nazočilo izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na čelu s viceadmiralom Antom Urlićem, koji je ujedno bio i osobni izaslanik ministra branitelja Tome Medveda. Obilježavanju su uz ostale nazočili ministar obrane RH Josip Buljević, savjetnik predsjednice RH Andro Krstulović Opara,  gradonačelnik Grada Visa Ivo Radica  te predstavnici Republike Austrije i Talijanske Republike, kao i drugi visoki civilni i vojni uzvanici iz zemlje i inozemstva.

Svečanost je uveličana nastupom Gradske glazbe Vis i sudjelovanjem austrijskih povijesnih postrojba. 

Na gradskom groblju na Prilovu, održana je komemoracija i polaganje vijenaca, a u župnoj crkvi Sv. Gospe od Spilica služena je misa zadušnica koju je predvodio monsinjor Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški. 

Dva broda Hrvatske ratne mornarice s uzvanicima su isplovila u viški akvatorij, gdje su na prostoru Viškog boja izaslanstva položila vijence u more. 

Viceadmiral Ante Urlić, izaslanik ministra branitelja, izrazio je želju da se nastavi njegovati ova slavna povijesna pomorska tradicija ujedinjene Europe. 

"Ovdje su se sukobile dvije jake flote, austrougarska i talijanska. S hrvatske i austrougarske strane sudjelovalo 5000 mornara i ostalih naroda. Nakon pobjede cijela Dalmacija je slavila. To je nakon Traffalgarske bitke, bila najveća bitka u Europi", naglasio je viceadmiral Urlić.

Pomorska bitka kod Visa, u kojoj su se sukobile mornarice Habsburške monarhije i Kraljevine Italije, dogodila se 20. srpnja 1866. u Viškom kanalu. Bitka, koja je bila dio austro-pruskog rata, završila je pobjedom habsburške mornarice. 

Ovo je bila prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon. Također, to je i prva bitka u svjetskoj povijesti u kojoj su se dvije oklopljene flote sukobile na otvorenom moru. Jednako tako, bila je jedna od zadnjih bitaka u kojoj se kao ratnu taktiku koristilo probijanje broda kljunom.