Izaslanstvo HGZ-a u posjeti apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj

U utorak 19. srpnja 2016. godine izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na čelu s predsjednikom Pavlom Miljavcem, generalom zbora posjetilo je njegovu ekscelenciju, uzoritog Gospodina apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa mons. Alessandra D´Erricoa.  S poslanikom Svetog Oca Franje u Republici Hrvatskoj vođen je srdačan i otvoren dvosatni razgovor.

Članovi Hrvatskog generalskog zbora upoznali su njegovu ekscelenciju s djelovanjem i aktivnostima Hrvatskog generalskog zbora. Vodio se je razgovor i o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.  Apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico informirao je izaslanstvo HGZ-a o pitanju kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i Papinoj odluci o osnivanju katoličko-pravoslavne radne skupine koja treba razriješiti sporove oko nje te prenio detalje razgovora koji je imao s papom Franjom u Vatikanu.

“Budući da sam i ja bio ponekad prozivan, želim predstaviti neke stvari koje su vrlo važne za ovaj slučaj”, rekao je nuncij, te podsjetio kako je u prosincu boravio u Rimu, te imao prilike susresti se i razgovarati sa Svetim Ocem. Veći dio razgovora bio je upravo posvećen prijedlogu Svetoga Oca o formiranju radne skupine. “Zadivio sam se kad sam vidio da je Sveti Otac informiran i o iznenađenju koje se dogodilo u javnom mnijenju u Hrvatskoj”, rekao je nuncij, te je razgovor sažeo u tri točke.

Tako je na prvom mjestu rekao kako ga je Papa zamolio da prenese poruku da on nema ništa protiv svetosti kardinala Stepinca, niti protiv hrvatskog naroda.“Papa mi je rekao: ‘Našao sam se u situaciji gdje bi moglo doći do ponovnih napetosti između dviju Crkvi i dva naroda. Papa je naglasio kako osnivanje Radne skupine stručnjaka Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve treba shvatiti kao ekumensku gestu i izlazak na periferiju, duhovnu periferiju gdje se Crkva stavlja u dijalog s različitim čimbenicima. 

Papa smatra, napomenuo je nuncij, kako ovdje nije riječ o ponovnom raspravljanju o Stepinčevoj svetosti, već bi radna skupina trebala imati informativnu ulogu o svemu što je već učinjeno. Na kraju je nuncij dodao kako je Papa svjestan da ta inicijativa puno stoji hrvatski narod, ali je uvjeren da će to pridonijeti punom pomirenju između dva naroda, kao i u ekumenskim odnosima i stabilnosti ovih područja.

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico izrazio je zadovoljstvo s održanim susretom i podržana je obostrana inicijativa za ponovni susret s Hrvatskim generalskim zborom. Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora je na kraju susreta uručilo prigodne poklone Njegovoj Ekscelenciji.

 

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.