„Aktivnosti za povećanje socijalne uključenosti i unaprjeđenje kvalitete življenja“

Hrvatski generalski zbor je 22. veljače potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020 - UP.02.2.2.10.0024. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Odsjek za pripremu  i ugovaranje programa potpisali su sa Hrvatskim generalskim zborom Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Korisnika u svrhu  provedbe projekta pod nazivom „Aktivnosti za povećanje socijalne uključenosti i unaprjeđenje kvalitete življenja

    Sažetak EU projekta: Aktivnosti za povećanje socijalne uključenosti i unaprjeđenje kvalitete življenja

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata putem raznih aktivnosti. Kako bi se postigao cilj poseban naglasak je stavljen na aktivnosti poput izletništva organiziranog s ciljem jačanja osobnih kompetencija, programa za uspješno suočavanje sa stresom te radne rehabilitacije.

Projekt je direktno povezan sa specifičnim ciljem kroz: povećanje broja besplatnih programa radne rehabilitacije i organiziranjem izletništva s ciljem uključivanja branitelja i njihovih obitelji u riziku od socijalne isključenosti te se nastoji unaprijediti kvaliteta življenja.

Aktivnosti se ogledaju kroz:

·         Program psihosocijalne rehabilitacije i radne terapije kroz radionice – angažiranje psihijatra za provođenje psihosocijalne pomoći jednom tjedno za hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata i članove njihove obitelji kroz radionice.

·         Izletništvo s ciljem jačanja osobnih kompetencija - program rehabilitacije i radne terapije kroz izletništvo ili planinarstvo tijekom koje će se program prezentirati hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Predviđeno je organiziranje kampa četiri puta godišnje, dva ljetna i dva zimska u trajanju od pet dana, u dvije godine u kojem će sudjelovati 20 osoba (osoba koja će provoditi program u smislu življenja zdravo, smireno itd….) gdje će branitelji imati i animatora koji će ići s njima kao vodič te kao zabavljač, a sve u svrhu dobre komunikacije, prisustvo supruga u čijem su mirniji, te ne konzumiraju alkohol i socijaliziraju se. Na izletu igraju društvene igre, kartaju, boćaju, igraju šah i čitaju u planinarskom domu, a to se posebno odnosi na invalide, dok drugi mobilni idu planinariti te se opet svi nalaze na ručku. Stvaraju se nove veze, prijateljstva uz harmoniku i gitaru.

·         Program jačanja osobnih kompetencija (uspješno suočavanje sa stresom i uključivanje u svakodnevni život i usvajanje zdravih stilova života) kroz predavanja o nutricionizmu i o zdravlju jednom tjedno.

·         Radna rehabilitacija koja se provodi kroz programe tjelesne i društvene aktivnosti kao element psihičkog zdravlja i poboljšanja međugeneracijske solidarnosti za branitelje i njihove obitelji gdje će se organizirati kineziolog tri puta tjedno u dvorani koja je slobodna za korištenje braniteljima.

·         Program prijevoza i pratnje - tijekom cijelog projekta osigurati će se usluga prijevoza i pratnje u uključivanju u društvene aktivnosti te u svrhu obavljanja liječničkih pregleda, terapija i kontrola.

U projekt će se uključiti 80 sudionika, a projektne aktivnosti provoditi će se u Gradu Zagrebu, u Ličko–senjskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Ciljne skupine obuhvaćene ovim projektom su:

·         Hrvatski branitelj/stradalnik Domovinskog rata

·         Članovi obitelji hrvatskog branitelja/stradalnika Domovinskog rata


"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.