HGZ odao počast žrtvama Ovčare

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno generalom Ljubom Ćesićem Rojsom, nazočilo je u utorak 20. studenoga komemorativnom programu “Ovčara, vječna rana” na mjestu masovne grobnice na Ovčari gdje obilježena 27. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila, koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije Vukovara 19. studenoga 1991. odveli iz vukovarske bolnice te ih idući dan ubili na tom poljoprivrednom dobru, udaljenom pet kilometara od Vukovara.Članovi HGZ-a i  Predstavnici udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata do Ovčare su došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a u mimohodu im se pridružio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Tamo su tijekom komemorativnog programa pročitana imena svih 200 žrtava s Ovčare.

Molitvu za žrtve Ovčare i agresije na Vukovar 1991. molili su župnici vukovarskih župa, predvođeni gvardijanom Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivicom Jagodićem. Vijence su prethodno podno Spomen-obilježja nedaleko od masovne grobnice položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.  

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, odvedena je najmanje 261 osoba, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga. Najmlađa žrtva na Ovčari bio je 16-godišnji Igor Kačić, najstarija 77-godišnji muškarac, a među ubijenima bili su i francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier te urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević. Komemorativnom programu na Ovčari prethodilo je odavanje počasti žrtvama stradalima u vukovarskom Veleprometu, u čijem je dvorištu i hangarima srpski agresor u rujnu 1991. formirao prihvatni logor kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prošlo najmanje 10.000 zatočenika, od kojih je oko 700 ubijenih.

Foto: HGZ/S.M.H

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.