HGZ u Karlovcu

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom ge. zb. Pavlom Miljavcom  posjetilo je 5. prosinca 2018. godine Karlovac te održalo radne sastanke u Maloj vijećnici Gradske uprave Karlovačke s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem i županom karlovačkim Damirom Jelićem. O razvoju grad Karlovca i aktivnostima koje se provode u Gradu članove HGZ-a je upoznao gospodin gradonačelnik, a o stanju u županiji nazočne je upoznao župan. Prikazan je i promotivni video uradak o Karlovačkoj županiji, a PowerPoint prezentaciju „Karlovac kroz stoljeća“ prezentirao je gospodin Dubravko Halovanić.

Po završetku radnog djela članove HGZ-a karlovačkom Zvijezdom proveo je gospodin Dubravko  Halovanić. Tom šetnjom kroz staru gradsku jezgru članovi HGZ-a imali su priliku ćuti niz interesantnih povijesnih crtica iz života grada Karlovca od strane gospodina Halovanića.

Posjećena je i tvornica HS Produkt, gdje je goste primio direktor poduzeća gospodin Željko Pavlin. Prije samog razgovora o tvornici nazočnima je gospodin Halovanić prikazao prezentaciju  iz razdoblja Domovinskog rata o Karlovačko-kordunskoj bojišnici tijekom 1991. - 1992. godine. U nastavku je direktor Željko Pavlin nazočne upoznao s razvojem poduzeća, globalnim kretanjem na svjetskom tržištu pješačkog oružja te su imali priliku obići proizvodne pogone i upoznati se s tehnološkim procesom proizvodnje pištolja i pušaka ovog svjetski poznatog hrvatskog proizvođača. Članovi HGZ-a su imali priliku isprobati i nove vrste naoružanja u tvorničkom strelištu.

Posjećena je i Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC,  koji je jedini te vrste u ovom dijelu Europe. Akvarijem je šetnju vodio kustos Krešimir Kuri te je nazočne upoznao sa svijetom riječnih riba i 50 ribljih endema, po čemu je AQATIKA jedinstvena u svijetu.

Posjećen je muzej i muzejska zbirka naoružanja Domovinskog rata na Turnju koji se trenutno uređuju. Na Turnju, kod spomen obilježja s 250 imena poginulih branitelja "Mostobrana Turanj", upaljena je svijeća kao i kod Spomen obilježju "4 rijeke" u gradu Karlovcu za 627 poginulih branitelja u Karlovačkoj županiji.

Na kraju ovog radnog dana posjećeno je Nacionalno svetište "Sv. Josipa" na Dubovcu, gdje je članove HGZ-a dočekao rektor svetišta, msgr. Antun Sente ml. te ih upoznao sa Svetištem i sadržajima koji se ovdje odvijaju, trenutno uređuju i planiraju.

Ovaj izuzetno interesantan dan, pun aktivnosti i novih informacija za sve nazočne organizirao je gospodin Dubravko Halovanić iz PP "KPV ZNG-91, na čemu su mu svi članovi izaslanstava HGZ-a zahvalni.

Foto: HGZ/S.M.

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.