Obilježavanje 100. godišnjice rođenja stožernog generala Janka Bobetka

Hrvatski generalski zbor je na svojoj prvoj sjednici 15. siječnja 2019. godine obilježio 100. godišnjicu rođenja stožernog generala Janka Bobetka. U nazočnosti tridesetak članova Hrvatskog generalskog zbora prikazan je film o životu i radu generala Janka Bobetka. Nakon projekcije filma nazočni članovi prisjetili su se događaja i suradnje s pokojnim generalom te su iznjeli zanimljive crtice iz tog vremena.

Janko Bobetko kao sudionik velikih povijesnih iskušenja novije hrvatske povijesti 1941, 1971, 1991. i 2001. godine postojano ostaje vjeran sebi i svom hrvatskom narodu. Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, te Deklaracije o osamostaljenju RH u lipnju 1991. godine, on je svoj ugled, znanje i energiju stavio na raspolaganje svom narodu i svojoj domovini. Već tada je vizionarski uočio da se Hrvatskoj spremaju teški dani, i da jugo-generali za Hrvatsku pripremaju pakleni plan, pa je kao umirovljenik i civil u Hrvatskom saboru 25. siječnja 1991. rekao: 

"Hrvatski narod nalazi se na povijesnom ispitu i iskušenju. Na ovom Saboru je da trajno zasjeda dok ne donese bitne odluke za svoju sadašnjost i budućnost. Hrvatsku više nitko neće baciti na koljena. Svi njeni sinovi spremni su za obranu domovine, a ja sam spreman sa svojim godinama, znanjem i vojničkim iskustvom stati na čelo kolone."

 U govoru održanom u Saboru 01.08.1991. godine izrekao je onu svoju važnu i snažnu misao:  "Hrvatska mora u rov ili će ju staviti u grob".  Slijed kasnijih događanja je poznat i samo je potvrdio ovo što je on tad rekao u Saboru. 

Preuzimanjem zapovjedništva Južnog vojišta 10. travnja 1992. započinju velike i uspješno organizirane oslobodilačka operacije deblokade Dubrovnika, oslobađanje dubrovačkoga zaleđa i Konavala i osiguravanje južne granice RH. Ujedno je to i velika prekretnica u oblikovanju hrvatske vojske njezinih časnika, dočasnika i vojnika, koja će do kolovoza 1995. u velikim vojnim operacijama osloboditi okupirani dio RH, i pripremiti sve za potpuno oslobođenje Hrvatske mirnom reintegracijom istočne Slavonije.  

General Janko Bobetko igrao je ključnu ulogu uz prvog predsjednika i ratnog ministra u davanju nade Hrvatskoj vojsci za budućnost. Voljela ga je vojska, jer je bio čovjek koji je iznikao iz naroda i koji je s vojskom provodio dosta vremena.  On je napravio i strategiju obrane, a i zapravo oslobađanje domovine, operacije Bljesak i Oluju te mu svakako pripada posebno mjesto, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministar Gojka Šuška, kao najslasnijega čovjeka za obranu hrvatskih prostora i oslobođenje.

Foto: HGZ /S.M.

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.