Krvavi Badnjak - Križančevo Selo pored Viteza

U Križančevom Selu nadomak Viteza u subotu 22. prosinca 2018. godine nazočilo je izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na obilježavanju 25. godišnjica zločina nad Hrvatima kojeg su 22. prosinca 1993. godine u akciji Krvavi Badnjak počinile snage tzv. Armije RBiH. Svetom misom zadušnicom za žrtve Križančeva sela, mimohodom i komemorativnom akademijom obilježeno je 25. godina zločina čije žrtve pravdu nisu dobile ni pred Haškim tribunalom, kao ni Sudom BiH. Štiti dostojanstvo pripadnika HVO-a i čuvati istinu o Domovinskom ratu u Središnjoj Bosni, neke su od poruka iz Križančeva Sela.

Svetom misom zadušnicom za žrtve svirepog pokolja na koju je u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici odana je počast žrtvama i molitve za njihov smiraj na onom svijetu. Misu zadušnicu predvodio je viteški župnik, fra Velimir Bavrka, a u koncelebraciji sa svećenicima Lašvanske doline predvođenim fra Dragom Pranješ, gvardijanom gučogorskog samostana  i don Goranom Kosićem, vojnim kapelanom za Središnju Bosnu.

U dvorani Osnovne škole u Dubravici održana je i prigodna, komemorativna akademija na kojoj je ukazano na činjenicu kako je Križančevo Selo, jedan u nizu od neprocesuiranih ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, čije žrtve nisu dobile pravosudnu zadovoljštinu ni pred Haaškim tribunalom, a ni pravosudnim institucijama BiH.  Hrvati diljem BiH danas su se sjetili žrtava Križančevog Sela, a ponovljeno je kako takav nemio događaj ne smije pasti u zaborav niti biti otrgnut u smislu rada pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

U napadu tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. na Križančevo Selo ubijena su 34 vojnika HVO-a, međutim, kasnije se ustanovilo kako je taj broj porastao na 64 budući da je još 30 Hrvata iz tog mjesta odvedeno u pravcu sela Počulica pod bošnjačko-muslimanskom kontrolom.

Za nešto manje od dva mjeseca, pod pritiskom UNPROFOR-a njihova mrtva tijela su vraćena u plastičnim vrećama UNCHR-a, izmasakrirana. O stupnju ozljeda tih, trideset razmijenjenih Hrvata, najbolje svjedoči činjenica kako je dr. Tibold koji je vršio identifikaciju izgubio svijest.

Podsjetimo, SIPA je 08. 11. ove godine na području Viteza, Sarajeva i Zenice uhitila osmoricu Bošnjaka - bivših pripadnika Armije RBiH, osumnjičenih za ratni zločin u Križančevom selu. Tužiteljstvo BiH priopćilo je kako su osumnjičeni, a među njima i bivši zapovjednici, uhićeni na više lokacija zbog sumnji da su počinili jedan od najtežih ratnih zločina nad Hrvatima.

Uhićeni su: Ibrahim Purić, Ibrahim Tarazija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Kasim Kavazović i Sadik Omanović. Prema priopćenju Tužiteljstva BiH, osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici Armije RBiH s područja Središnje Bosne i Viteza, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata. Osumnjičeni su da su počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti počinjen na lokalitetu Križančeva sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. prosinca 1993. ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i za brutalnu smrt i komadanje dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti, zatim za pljačkanje i uništavanje imovine. Tijela ubijenih razmijenjena su 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela, navedeno je tada u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Izvor i foto: Direktno.hr

 

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

 

 

 

  

Udruga je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.